fbpx
Search

Dags för ny bom

Efter tretton år är det nu dags att byta ut storbommen på Tre Kronor. När man arbetar med så här tjocka dimensioner är det väldigt lätt att det uppstår torksprickor. Detta beror på att ytan torkar snabbare än mitten och då krymper det yttersta lagret av träet snabbare än resten vilket innebär att det bildas sprickor.
Vi arbetade mycket med att förhindra sprickor i de timmer som användes när vi byggde Tre Kronor och en metod var att försluta ytan med färg eller linolja.
Med pinnarna till riggen har vi använt en helt annan metod som Lasse Larsson, som för övrigt skänkt stockarna till oss, använt. Träden som ska användas till rundhult fälldes för tre år sedan och har sedan legat insvepta i halm för att det ska bli en jämn fuktighet och att träet ska få möjlighet att sakta avge fukten. Det ser ju ut att ha gått bra så här långt!
Under våren är tanken att bommen ska färdigställas av Martin Toomingas och Jens Agger. Vi hoppas dock att inte krisen i samband med Corona ska sätta stopp för detta.
Det är en tuff period vi har framför oss och vi kommer att behöva ditt stöd och din hjälp ekonomiskt för att ta oss igenom det. Om detta kommer vi att återkomma.
Vill du ha våra nyhetsmail så kan du skicka din e-postadress till sture.haglund@briggentrekronor.se
Stort tack till Lasse Larsson från Dala-Järna som hjälpt oss med detta och till Larmac transport som ordnade att vi fick ner den till Stockholm!