Search

Segla för Östersjön

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam luctus erat ac sollicitudin interdum. Quisque sed mauris sem. Sed eget lorem pulvinar turpis tempor hendrerit.


I veckan som gick fick vi en mycket välkommen julklapp från Theofils i form av en kanthyvel och en deltaslip. Bilden är tagen under riggruppens sista arbetsdag för i år när Tryggve levererade verktygen.

Festools kanthyvel har alltid varit en favorit bland skeppstimmermän eftersom den gör det möjligt att hyvla ända in mot en yta som står i 90 gaders vinkel till den yta man bearbetar.

 

 

 

Det finns många knepiga vinklar och hörn på ett träfartyg och där är en Festools Deltaslipmaskin ovärderlig när man ska komma åt och slipa inför lackning och målning.

 

 

Och till sist en bild från Theofils lokaler med Dan Alsin, butikschef i Årsta, där Tryggve hämtade verktygen.  Ett stort tack till Erik Heydecke, marknadschef på Theofils AB, som gjorde överenskommelsen med oss!

The Tall Ships´ Races är världens största regatta för segelfartyg och arrangeras på flera ställen över hela världen varje år. Vart fjärde år går det av stapeln i Östersjön och i år är just ett sådant år.

Tre Kronor af Stockholm kommer att medverka på två etapper,
Klaipeda – Åbo och Mariehamn  – Szczecin, och erbjuder nu både vuxna och unga en möjlighet att vara med om ett unikt tillfälle till långsegling i Östersjön med Tre Kronor af Stockholm.

På grund av pandemin kommer vi inte att ta ombord passagerare i hamnarna utan i år kommer det att bli en verklig långsegling på mellan 16 och 18 dagar från Stockholm till starthamnen och sedan åter till Stockholm från målhamnen. En möjlighet som vi troligen inte kommer att kunna erbjuda igen.

Fyra vuxna kan kanske segla med

Vill du följa med kan du göra en intresseanmälan nu så återkommer vi för definitiv bokning så snart allt är på plats.
Om vi seglar så är vi rätt så säkra på att vi kommer att kunna erbjuda platser för minst två vuxna per sträcka.

Pris

Priset för vuxna är 45 000 kr och inkluderar alla måltider ombord.

Datum och rutter för de två etapperna.

Datumen kan komma att justeras någon enstaka dag
Etapp A: Peel 24 juni – 10 juli. Stockholm – Klaipeda (Lettland) – Åbo (Finland) – Stockholm.
Etapp B: Prel 20 el 21 juli – 5 el 6 aug. Stockholm – Mariehamn (Åland) – Szczecin (Polen)- Stockholm.

Intresseanmälan för vuxna lämnas här: https://simplesignup.se/event/180426

För frågor ring 08-586 224 00

Om The Tall Ships Races

Första gången TSR genomfördes var 1956. Då var det nog mest ett evenemang för att för kanske sista gången uppmärksamma de klassiska segelfartygen. Nu blev det istället en sådan succé att regattan levt vidare och utvecklats till en världsomspännande organisation med flera race över hela jordklotet varje år.

Det övergripande målet är att främja vänskap och kunskap om hur man seglar dessa vackra skepp.
Varje etapp innehåller naturligtvis en ren seglingstävling men utöver priserna för seglingen finns ett antal olika priser som belönar just vänskap och engagemang och som delas ut både till enskilda och till olika fartyg och där Tre Kronor af Stockholm kan stoltsera med priser både för båda delarna.

Välkommen ombord!

Charlotta (Lotta) har en bred bakgrund inom marknadsföring, internkommunikation och PR men har även arbetat som kock.

Under en längre period var Lotta ansvarig för American Express kommunikation och PR i Europa. Lotta är utbildat i Social och digitala affärslogik och känner sig bekväm i den digitala världen, kallar sig digital nomad.

I tidigare befattning som Communications Officer, Stockholm Vatten och avfall, höll Lotta föreläsningar om hur man bygger en hållbar stadsdel och välkomnade statsbesök, filmteam, intervjuer, SFI elever och dagisbarn till Hammarby Sjöstad.

Lotta tycker mycket om att arbeta nära kunder och har haft kundansvar för kunder såsom Stora Enso, Ericsson och Accenture. Bäst trivs hon på havet, med saltstänk i håret.

Lotta finns inom organisationen sedan en tid som ledamot i Föreningen Briggen Tre Kronors styrelse och hon har också arbetat ombord som intendent. I Briggen Tre Kronor AB kommer hon att ta över en del av Monica Lundins uppgifter men i huvudsak blir uppgifterna att arbeta med marknadsföring och kommunikation för att öka intäkterna och kunskapen om vårt vackra fartyg och vår viktiga verksamhet.

Vi hälsar Lotta varmt välkommen ser fram emot att få arbeta tillsammans med henne!

Briggen Tre Kronor värms i vinter av en ny Daikin luftvärmepump som installerats av Luftmiljöbutiken. Tack vare luftvärmepumpen håller Briggen nere energiförbrukningen och sparar på miljön.

Läs mer på luftmiljobutiken.se och daikin.se

Felix Berglund från Luftmiljöbutiken installerar inomhusdelen till värmepumpen.

Och här sätts utomhusdelen på plats.

Årsredovisning 2019

Kommuniké från årsstämman

Tre Kronor af Stockholm är en uppskattad syn i Stockholms skärgård och runt Östersjön. Det har vi fått många kvitton på genom åren. Samtidigt ger Tre Kronor många människor en unik möjlighet att uppleva hur det faktiskt är att segla ett äkta segelfartyg. Varje år seglar några tusen personer med oss och det rör sig om allt från vanliga vuxna som vill få en fin upplevelse till sjöss till ungdomar som studerar i olika maritima utbildningar och även ungdomar från utanförskapsgrupper som får en chans att se en ny del av Sverige.

Du som väljer att stödja oss genom Företag under Segel är med och gör det möjligt för oss att fortsätta den verksamheten.

Det finns två nivåer på 4 000 respt 10 000 kr + moms.

För 10 000 kr får du ditt företags logotype på Briggen Tre Kronors hemsida under Partners/Företag under Segel. Du får också fyra seglingsbiljetter à 1 000 kr som är giltiga ett år och går att använda för att betala seglingar i Briggen Tre Kronors bokningssystem.
För 4 000 kr får du namnet på ditt företag på Briggen Tre Kronors hemsida med länk till din egen hemsida samt två seglingsbiljetter.

För mer information kontakta

Sture Haglund
070-422 78 19
sture.haglund@briggentreronor.se

Efter tretton år är det nu dags att byta ut storbommen på Tre Kronor. När man arbetar med så här tjocka dimensioner är det väldigt lätt att det uppstår torksprickor. Detta beror på att ytan torkar snabbare än mitten och då krymper det yttersta lagret av träet snabbare än resten vilket innebär att det bildas sprickor.
Vi arbetade mycket med att förhindra sprickor i de timmer som användes när vi byggde Tre Kronor och en metod var att försluta ytan med färg eller linolja.
Med pinnarna till riggen har vi använt en helt annan metod som Lasse Larsson, som för övrigt skänkt stockarna till oss, använt. Träden som ska användas till rundhult fälldes för tre år sedan och har sedan legat insvepta i halm för att det ska bli en jämn fuktighet och att träet ska få möjlighet att sakta avge fukten. Det ser ju ut att ha gått bra så här långt!
Under våren är tanken att bommen ska färdigställas av Martin Toomingas och Jens Agger. Vi hoppas dock att inte krisen i samband med Corona ska sätta stopp för detta.
Det är en tuff period vi har framför oss och vi kommer att behöva ditt stöd och din hjälp ekonomiskt för att ta oss igenom det. Om detta kommer vi att återkomma.
Vill du ha våra nyhetsmail så kan du skicka din e-postadress till sture.haglund@briggentrekronor.se
Stort tack till Lasse Larsson från Dala-Järna som hjälpt oss med detta och till Larmac transport som ordnade att vi fick ner den till Stockholm!

SVT har gjort ett inslag om Victoria Enefors och hennes passion för drottning Katarina Jagellonica med anledning av att det i år är 450 år sedan Katarina kröntes till drottning av Sverige. Mycket av bildmaterialet i inslaget kommer från temaseglingen som vi gjorde med Victoria i september.
Inslaget finns att se i SVT:s program ”Sverige! Kulturliv i hela landet”

Aktieägarna i Briggen Tre Kronor AB (publ) (556518-3588) kallas till årsstämma,
tillika första kontrollstämma
tisdag den 25 juni 2019 klockan 17.00
i konferenslokalen Kolskjulet, Kastellholmen, Stockholm

Kallelse samt förslag till dagordning

Fullmaktsformulär

Anmälan om närvaro

Årsredovisning 2018

Allt startade redan 1997 när briggen Tre Kronor af Stockholm började byggas på Skeppsholmen. Redan då var devisen att vi skulle segla för Östersjön och så har det också blivit.

I tio år har Tre Kronor af Stockholm seglat i Östersjön med budskapet att vi måste ta bättre hand om vårt unika innanhav. Det har varit en intressant resa som givit mycket kunskaper och erfarenheter vilka nu samlas i Expedition Rädda Östersjön.

Genom Expedition Rädda Östersjön samlas alla goda krafter för att berätta vad du som privatperson, företag eller organisation kan göra för att bidra till en hållbar framtid för Östersjön. Samarbete är ett av ledorden och målet är att ge kommuner, företag och organisationer möjlighet att vara med och bygga innehållet i Expeditionen.

Vi vill lyfta lokala frågor och berätta vad som faktiskt görs samtidigt som vi ger människor ett verktyg för att själva kunna vara med och medverka till en bättre miljö för Östersjön.

Briggen Tre Kronor har tidigare arbetat med föredrag, seminarier och utställningar vilka oftast varit knutna till fartyget och som bara kunnat ses i de hamnar som Tre Kronor besökt. Genom ett samarbete med Searoom finns det nu en utställningstrailer på 50 kvadratmeter som kan köras överallt dit det finns en väg. Det gör det möjligt att följa de vattendrag som mynnar ut i Östersjön och därigenom nå de människor som har en direkt påvekan på Östersjön trots att de bor långt inne i landet.

Köp Boomerangs poster och bidra till Expeditionen

Just nu har du möjlighet att köpa en poster som tagits fram av Boomerang och som säljs via deras onlinebutik. Postern kostar 200 kr och hälften av intäkten går till Expeditionen. Motivet är en akvarell av skärgården som målats av konstnären och författaren Johan Unenge.

Expedition Rädda Östersjön genomförs i samarbete med företag, organisationer och privatpersoner. Vill du vara en del i Expeditionen är du välkommen att kontakta

Mats Jakobsson, vd
Briggen Tre Kronor AB
Örlogsvägen 11
111 49 Stockholm
Telefon: 070-528 21 12
E-post: mats.jakobsson@briggentrekronor.se