fbpx
Search

Segla för Östersjön

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam luctus erat ac sollicitudin interdum. Quisque sed mauris sem. Sed eget lorem pulvinar turpis tempor hendrerit.

Briggen Tre Kronor af Stockholm med ledsegel satta

Foto: Per Björkdahl

Välkommen till en unik långsegling med Tre Kronor af Stockholm Nynäshamn –  Kalmar – Sölvesborg 13 – 16 juni! Du kan segla med hela resan eller välja att segla bara en av etapperna.

Under ett till tre dygn får du vara med och segla Tre Kronor af Stockholm från Nynäshamn till Sölvesborg via Kalmar.

Du får uppleva segling under dygnets alla timmar. Om du vill är du välkommen att delta i vaktgången och följa besättningens dygnsrytm och se solen gå upp över havet. Alla är också välkomna att manna brassar, fall, gårdingar och gigtåg när vi manövrerar fartyget. Besättningen visar och berättar så att alla kan vara med.

Bokning och mer inf0

Book Now
Datum o tider

Avgång Nynäshamn 13 juni kl 10.00
Ankomst Kalmar 14 juni kl 18.00
Avgång Kalmar 15 juni kl 10.00
Ankomst Sölvesborg 16 juni kl 10.00

Priser

Nynäshamn – Kalmar 5 200 kr
Kalmar – Sölvesborg 3 000 kr
Medlemmar i Föreningen Briggen Tre Kronor har 200 kr rabatt per sträcka.

Detta ingår:

Segling från Nynäshamn till Kalmar
Koj i delad hytt med fyra eller två kojer med män för sig och kvinnor för sig. Detta kan innebära att par som reser tillsammans inte kan dela hytt.
Sängkläder och handduk
Alla måltider inkl vatten.

Dryck utöver vatten köps ombord. Ingen alkohol serveras och det är heller inte tillåtet att ta med egen alkohol.

Golden Globe Race 2018-2019
En man, en båt, ensam non stop jorden runt
Kejll Litwin delar med sig om sina intryck av livet till havs

Anmälan: https://simplesignup.se/event/199287

Medlemmar i Föreningen Briggen Tre Kronor deltar gratis, gäster betalar ett inträde på 50 kronor.
Vi erbjuder som vanligt på soppa med hårt bröd och ost för 60 kronor.
Samling i Kolskjulet, Örlogsvägen 11, Kastellholmen klockan 17.30
Vi räknar med att vara klara senast 21.00.
Välkommen!

Datum: Måndag 5 december
Tider: Samling 17:30 – 18:00, avlutning senast 21:00
Plats: Kolskjulet, Kastellholmen. Örlogsvägen 11

Tryggve Martinsson är en av de som arbetat allra längst med Tre Kronor af Stockholm. Han kom till oss tidigt i byggprocessen som en del i hans rehabilitering som missbrukare. Efter att ha arbetat hantverksmässigt med fartyget ett par år kom han att bli den av oss som ansvarade för att hitta sponsorer för verktyg och material. När Tre Kronor af Stockholm börjat segla blev hans titel verkmästare med ett övergripande ansvar för verktyg och material till fartyget.

Parallellt med sitt arbete för Briggen Tre Kronor arbetade han också ideellt med ungdomar och vuxna som likt honom själv försökte ta sig ur drogmissbruk och kriminalitet och hans betydelse i de här sammanhangen går knappast att överskatta.

För att hedra Tryggves minne och fortsätta arbetet i hans anda för Tre Kronor af Stockholm har vi instiftat ”Tryggvefonden” där pengarna ska öronmärkas för underhåll av fartyget och för seglingar med ungdomar.

Vill du vara med och hedra Tryggve är du välkommen bidra med gåvor till:

Plusgiro 87 36 63-9. Märk inbetalningen med Tryggve.


I veckan som gick fick vi en mycket välkommen julklapp från Theofils i form av en kanthyvel och en deltaslip. Bilden är tagen under riggruppens sista arbetsdag för i år när Tryggve levererade verktygen.

Festools kanthyvel har alltid varit en favorit bland skeppstimmermän eftersom den gör det möjligt att hyvla ända in mot en yta som står i 90 gaders vinkel till den yta man bearbetar.

 

 

 

Det finns många knepiga vinklar och hörn på ett träfartyg och där är en Festools Deltaslipmaskin ovärderlig när man ska komma åt och slipa inför lackning och målning.

 

 

Och till sist en bild från Theofils lokaler med Dan Alsin, butikschef i Årsta, där Tryggve hämtade verktygen.  Ett stort tack till Erik Heydecke, marknadschef på Theofils AB, som gjorde överenskommelsen med oss!

The Tall Ships´ Races är världens största regatta för segelfartyg och arrangeras på flera ställen över hela världen varje år. Vart fjärde år går det av stapeln i Östersjön och i år är just ett sådant år.

Tre Kronor af Stockholm kommer att medverka på två etapper,
Klaipeda – Åbo och Mariehamn  – Szczecin, och erbjuder nu både vuxna och unga en möjlighet att vara med om ett unikt tillfälle till långsegling i Östersjön med Tre Kronor af Stockholm.

På grund av pandemin kommer vi inte att ta ombord passagerare i hamnarna utan i år kommer det att bli en verklig långsegling på mellan 16 och 18 dagar från Stockholm till starthamnen och sedan åter till Stockholm från målhamnen. En möjlighet som vi troligen inte kommer att kunna erbjuda igen.

Fyra vuxna kan kanske segla med

Vill du följa med kan du göra en intresseanmälan nu så återkommer vi för definitiv bokning så snart allt är på plats.
Om vi seglar så är vi rätt så säkra på att vi kommer att kunna erbjuda platser för minst två vuxna per sträcka.

Pris

Priset för vuxna är 45 000 kr och inkluderar alla måltider ombord.

Datum och rutter för de två etapperna.

Datumen kan komma att justeras någon enstaka dag
Etapp A: Peel 24 juni – 10 juli. Stockholm – Klaipeda (Lettland) – Åbo (Finland) – Stockholm.
Etapp B: Prel 20 el 21 juli – 5 el 6 aug. Stockholm – Mariehamn (Åland) – Szczecin (Polen)- Stockholm.

Intresseanmälan för vuxna lämnas här: https://simplesignup.se/event/180426

För frågor ring 08-586 224 00

Om The Tall Ships Races

Första gången TSR genomfördes var 1956. Då var det nog mest ett evenemang för att för kanske sista gången uppmärksamma de klassiska segelfartygen. Nu blev det istället en sådan succé att regattan levt vidare och utvecklats till en världsomspännande organisation med flera race över hela jordklotet varje år.

Det övergripande målet är att främja vänskap och kunskap om hur man seglar dessa vackra skepp.
Varje etapp innehåller naturligtvis en ren seglingstävling men utöver priserna för seglingen finns ett antal olika priser som belönar just vänskap och engagemang och som delas ut både till enskilda och till olika fartyg och där Tre Kronor af Stockholm kan stoltsera med priser både för båda delarna.

Välkommen ombord!

Charlotta (Lotta) har en bred bakgrund inom marknadsföring, internkommunikation och PR men har även arbetat som kock.

Under en längre period var Lotta ansvarig för American Express kommunikation och PR i Europa. Lotta är utbildat i Social och digitala affärslogik och känner sig bekväm i den digitala världen, kallar sig digital nomad.

I tidigare befattning som Communications Officer, Stockholm Vatten och avfall, höll Lotta föreläsningar om hur man bygger en hållbar stadsdel och välkomnade statsbesök, filmteam, intervjuer, SFI elever och dagisbarn till Hammarby Sjöstad.

Lotta tycker mycket om att arbeta nära kunder och har haft kundansvar för kunder såsom Stora Enso, Ericsson och Accenture. Bäst trivs hon på havet, med saltstänk i håret.

Lotta finns inom organisationen sedan en tid som ledamot i Föreningen Briggen Tre Kronors styrelse och hon har också arbetat ombord som intendent. I Briggen Tre Kronor AB kommer hon att ta över en del av Monica Lundins uppgifter men i huvudsak blir uppgifterna att arbeta med marknadsföring och kommunikation för att öka intäkterna och kunskapen om vårt vackra fartyg och vår viktiga verksamhet.

Vi hälsar Lotta varmt välkommen ser fram emot att få arbeta tillsammans med henne!

Briggen Tre Kronor värms i vinter av en ny Daikin luftvärmepump som installerats av Luftmiljöbutiken. Tack vare luftvärmepumpen håller Briggen nere energiförbrukningen och sparar på miljön.

Läs mer på luftmiljobutiken.se och daikin.se

Felix Berglund från Luftmiljöbutiken installerar inomhusdelen till värmepumpen.

Och här sätts utomhusdelen på plats.

Årsredovisning 2019

Kommuniké från årsstämman

Tre Kronor af Stockholm är en uppskattad syn i Stockholms skärgård och runt Östersjön. Det har vi fått många kvitton på genom åren. Samtidigt ger Tre Kronor många människor en unik möjlighet att uppleva hur det faktiskt är att segla ett äkta segelfartyg. Varje år seglar några tusen personer med oss och det rör sig om allt från vanliga vuxna som vill få en fin upplevelse till sjöss till ungdomar som studerar i olika maritima utbildningar och även ungdomar från utanförskapsgrupper som får en chans att se en ny del av Sverige.

Du som väljer att stödja oss genom Företag under Segel är med och gör det möjligt för oss att fortsätta den verksamheten.

Det finns två nivåer på 5 000 respt 11 000 kr + moms.

För 11 000 kr får du ditt företags logotype på Briggen Tre Kronors hemsida under Partners/Företag under Segel. Du får presentkort värt 5 500 kr för segling med Tre Kronor af Stockholm.

För 5 000 kr får du namnet på ditt företag på Briggen Tre Kronors hemsida med länk till din egen hemsida samt presentkort på 2 500 kr för segling med Tre Kronor af Stockholm.

För mer information kontakta

Sture Haglund
070-422 78 19
sture.haglund@briggentreronor.se

Efter tretton år är det nu dags att byta ut storbommen på Tre Kronor. När man arbetar med så här tjocka dimensioner är det väldigt lätt att det uppstår torksprickor. Detta beror på att ytan torkar snabbare än mitten och då krymper det yttersta lagret av träet snabbare än resten vilket innebär att det bildas sprickor.
Vi arbetade mycket med att förhindra sprickor i de timmer som användes när vi byggde Tre Kronor och en metod var att försluta ytan med färg eller linolja.
Med pinnarna till riggen har vi använt en helt annan metod som Lasse Larsson, som för övrigt skänkt stockarna till oss, använt. Träden som ska användas till rundhult fälldes för tre år sedan och har sedan legat insvepta i halm för att det ska bli en jämn fuktighet och att träet ska få möjlighet att sakta avge fukten. Det ser ju ut att ha gått bra så här långt!
Under våren är tanken att bommen ska färdigställas av Martin Toomingas och Jens Agger. Vi hoppas dock att inte krisen i samband med Corona ska sätta stopp för detta.
Det är en tuff period vi har framför oss och vi kommer att behöva ditt stöd och din hjälp ekonomiskt för att ta oss igenom det. Om detta kommer vi att återkomma.
Vill du ha våra nyhetsmail så kan du skicka din e-postadress till sture.haglund@briggentrekronor.se
Stort tack till Lasse Larsson från Dala-Järna som hjälpt oss med detta och till Larmac transport som ordnade att vi fick ner den till Stockholm!