fbpx
Search

Marcus Gunnari ny rederichef

Marcus Gunnari, 38 år, kommer närmast från en anställning som rederichef och befälhavare på Klart Skepp Marinteknik AB som bedriver rederiverksamhet åt gymnasieskolan och yrkeshögskolan Marina läroverket.

Marcus har själv gått på Marina läroverkets ”kvalificerade yrkesutbildning” som det hette när han gick där åren 2005 – 2007. Han är utbildad Skärgårdskapten med behörighet FB VI och har en lång erfarenhet som befäl bland annat på segelfartygen Älva, Najaden och Belle Amie samt motorfartyget Viksten.

Han har arbetat som arbetsledare och ansvarig för fartygens dagliga drift, bemanning, underhåll och varvsbesök. I rollen har även ingått budget, egenkontroll, dokumentation, certifiering och kontakt med tillsynsmyndigheter.

Hos oss på Briggen Tre Kronor kommer Marcus att ha motsvarande arbetsuppgifter.

Marcus började på Briggen 14:e mars, en rivstart med många möten med olika personer både från Briggen Tre Kronor AB och föreningen, till att börja med en träff med hela rigg- och underhållsgruppen och sedan med dem som är insatta i olika fartygssystem och liknande.

– Det är en särskild utmaning att komma in precis före säsongens påriggning av fartyget. Samtidigt är det en fördel att då kunna vara med och lära sig riggen och så småningom även komma in i det speciella med att segla en råseglare, säger Marcus.

Kan du berätta lite om hur det blev ett yrkesval som sjöman och fartygsbefäl?

– Under skolåren spelade jag mycket hockey och fotboll men jag växte också upp på familjens

sommarställe på Ingmarsö i Stockholms skärgård. Efter värnplikten som maskinist i Flottan blev det jobb på båttidningen ”Vi Båtägare” med allt från båttester och sortering i arkivet, fortsätter han.

– Så småningom blev det alltså utbildning på Marina läroverket så jag har seglat både som jungman, lättmatros och matros för att sedan bli fartygsbefäl. Med Älva blev det tio år vintertid med bland annat fyra Atlantöverseglingar under den perioden fartyget opererade i Västindien. De senaste sex åren har jag varit driftsansvarig på Klart Skepp och även rederichef.

– Det har helt enkelt blivit mycket båt i mitt liv, säger Marcus.

Hur ser ditt privatliv ut?

– Jag bor i Svinninge utanför Åkersberga med min sambo Zarah och vår treåriga dotter Eira. Villalivet innebär en hel del projekt med hus och trädgård. På fritiden sköter jag om veteranmotorbåten som funnits med hela livet och som jag nu tagit över av min pappa. Det är en Forslund ESS från 1958, – en riktig gammal racer, avslutar Marcus.

Text och foto: Per Björkdahl.